Niusy

"Barwy Wolontariatu"

W 2007 roku Fundacja "Nadzieja" Osób Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych ma przyjemność zgłosić kandydaturę Pani Eweliny Michalak do Ogólnopolskiego Konkursu

pt. “Barwy Wolontariatu”.

Wolontariusz to osoba wykonująca dobrowolnie i bezpłatnie powierzone obowiązki, a

działalność wolontarystyczna nominowanej osoby winna wyróżniać się pod kątem zaangażowania, innowacyjności, skuteczności i partnerstwie.

Obok zorganizowanego w Połczyn Zdroju wypoczynku, zabiegów leczniczych ordynowanych przez lekarza ośrodka, przewidziany był program integracyjno-adaptacyjny w zakresie funkcjonowania osobowościowego, emocjonalnego, społecznego i intelektualnego, prowadzony przez psychoterapeutów-wolontariuszy.

Ewelina Michalak jest studentką IV roku psychologii na Uniwersytecie Łódzkim. Na wyemitowany komunikat Fundacji o zapotrzebowaniu wolontariuszy-psychoterapeutów do pracy na Turnusie Zdrowotnym w Połczyn Zdroju, Ewelina jako pierwsza zgłosiła chęć swojej pomocy. Spełniając wszystkie wymagania formalne i preferowane zdolności, decyzją Zarządu Fundacji “Nadzieja” Osób Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych, została zakwalifikowana na wyjazd wraz z grupą. Wiemy, że był to trafny wybór, bowiem najlepszą rekomendacją dla wolontariuszy jest wdzięczność w postaci miłego słowa czy gestu od osób, którym poświęcają swój czas i siły. Jest to potężny zastrzyk energii, a także motorem do dalszego działania na rzecz potrzebujących.

Spośród wszystkich kandydatur, wybrani zostaną laureaci Konkursu, a Ich sylwetki zaprezentowane w lutym 2008 roku podczas uroczystej Gali Wolontariatu.

W roku ubiegłym Prezydent RP Lech Kaczyński objął Honorowy Patronat nad Galą Wolontariatu, a uroczystość wręczenia wyróżnień odbyła się w Pałacu Prezydenckim i transmitowana w Programie 2 TVP.

Wierzymy, że Ewelina znajdzie się w czołówce, wśród najlepszych i będzie to wspaniałą nagrodą dla zaangażowania tak młodej, a jakże wspaniałej dziewczyny, którą niezaprzeczalnie jest Ewelina Michalak.

cyt.:"Potrafila zawsze zarażac optymizmem:).
Wiecznie uśmiechnieta i skora do wszelkiej pomocy.
Jestem osoba 21-letnia, po wypadku komunikacyjnym i musze przyznac, że
dzięki Ewelinie-na mojej twarzy znów zagościł uśmiech! mogłam liczyc na
Eweline w każdej sytuacji-nawet kiedy musialam zostać sama (tzn. bez
opiekuna->a jestem osobą niepełnosprawna I stopnia inwalidztwa)-to
Ewelina bez problemowo zgłosiła swoją chęć pomocy...
Jestem bardzo wdzieczna za wspanialy turnus w Połczynie Zdroju...no i
oczywiście wdzięczna za okazaną mi pomoc, w każdej sytuacji przez
wspaniałą dziewczyną->jaką jest Ewelinka Michalak...:)"

"Była z nami tam gdzie bywają sprawni - by nas dostrzegali, by poprzez kontakt bezpośredni , zmienili utrwalony mit naszej bezradności .

Dzięki jej obecności i jej podobnym mogliśmy obcować z przyrodą i dziedzictwem naszej kultury - dostrzegać jej piękno.

Dzięki takim jak ona, życie niepełnosprawnych ruchowo, choć na chwilę- stało się barwniejsze, radośniejsze."

21 stycznia 2008 roku, o godz. 19:00 w Warszawie w Teatrze Muzycznym ROMA, odbyła się Uroczysta Gala Wolontariatu, na którą zaproszeni zostali

przedstawiciele Fundacji “Nadzieja” Osób Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych wraz z Panią Eweliną Michalak.

Uroczystość wręczenia wyróżnień dla Najlepszych z Najlepszych, transmitowana będzie 27 września 2008 roku, o godz. 19:00                                  przez TVP2. ZAPRASZAMY!!!

Jestemy organizacj poytku publicznego

Fundacja  |  Prezentacje  |  Podopieczni  |  Turnusy  |  Referencje  |  Galeria  |  Jak pomóc  |  Filantropi  |  Niusy  |  Linki  |  Konwent  |  Prawo