SUBKONTO                                                                                                                    |

Fundacja „Nadzieja” Osób Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych w swojej działalności na rzecz pożytku publicznego między innymi otwiera i prowadzi dla podopiecznych, konta pomocnicze przy podstawowym rachunku bankowym Fundacji, celem gromadzenia w postaci darowizn, środków finansowych na określone potrzeby chorych. Ze środków zgromadzonych na poszczególnych subkontach podopiecznych pokrywa koszty mieszczące się w pojęciu pomocy społecznej na rzecz Podopiecznego, a więc związane z przeprowadzeniem operacji, zabiegów, leczenia, rehabilitacji, zakupem lekarstw i sprzętu medycznego, rozwojem intelektualnym, psychicznym i fizycznym, zaleconych przez kompetentne w tym zakresie osoby (lekarz, psycholog, terapeuta, instruktor, rehabilitant itp.).

Do wniosku o otwarcie subkonta dla poszkodowanego, wnioskodawca winien dołączyć lub uzupełnić akta o kserokopie takich dokumentów jak:

• aktualne zaświadczenie lekarskie z zaleceniami dotyczącymi kontynuacji leczenia pacjenta – w oryginale

• zdjęcie;

• zgodę na przetwarzanie przez Fundację “Nadzieja” Osób Poszkodowanych w Wypadkach Drogowych, danych osobowych poszkodowanego, ze zgodą na upublicznianie zdjęcia, imienia i nazwiska oraz niezbędnych informacji o stanie zdrowia poszkodowanego;

• orzeczenie sądowe wskazujące na wnioskodawcę jako ofiarę wypadku drogowego

ewentualnie:

• protokół wszczęcia przez Prokuraturę Rejonową postępowania

przygotowawczego, w sprawie wypadku drogowego, w którym wnioskodawca

doznał uszczerbku na zdrowiu

• zaświadczenia z Komendy Powiatowej Policji o prowadzonym dochodzeniu

• decyzję o niepełnosprawności

• wypisy szpitalne po leczeniu po urazowym poszkodowanego

• dalsze zalecenia lekarskie w kontynuacji leczenia

• inne , które poszkodowany uzna za ważne do pozytywnego rozpatrzenia jego wniosku

• zaświadczenie o wysokości dochodów wszystkich osób znajdujących się we wspólnym gospodarstwie domowym oraz otrzymywanych zasiłków

ewentualnie złożenia przez wnioskodawcę w formie pisemnej takiego oświadczenia

• w przypadku braku możliwości działania we własnym imieniu przez pełnoletniego poszkodowanego, do dokumentów należy złożyć sądowe zaświadczenie o ustanowieniu przedstawiciela poszkodowanego jego opiekunem prawnym.

• kserokopie dowodu osobistego podopiecznego oraz opiekuna

Jesteśmy organizacją pożytku publicznego

Fundacja  |  Prezentacje  |  Podopieczni  |  Turnusy  |  Referencje  |  Galeria  |  Jak pomóc  |  Filantropi  |  Niusy  |  Linki  |  Prawo  |  Klub